Nõmme Vaba Aja KeskusPäevakeskusedSündmusedEKSKURSIOON SOOME Turu-Tampere-Naantali-Helsingi

EKSKURSIOON SOOME Turu-Tampere-Naantali-Helsingi

Algusaeg: K, 07.06.2023 06:30

Lõpuaeg: N, 08.06.2023 21:30

Asukoht: KOGUNEMINE D-TERMINALIS EXITravel kassa juures

Hind: 313.00 eurot

NELI SOOME KAUNITARI Turu-Tampere-Naantali-Helsingi

Külastame kahepäevase reisi ajal mitmeid Soome kauneid linnu, üks põnevam kui teine. Alustame Helsingist, seejärel suundume Hämeenlinna ning õhtupoole jõuame Tamperesse. Tamperes ööbime ning järgmisel päeval võtame suuna Turu linna poole. Jalutame kaunis vanalinnas ning naudime kõike, mida see imeline linn pakub. Edasi sõidame Naantali ja uurime, mida toredat väike sadamalinn pakub. Õhtuks jõuame taas Helsingisse.

Giid Inno Joonas.

Reisikava:

I päev

6.15                EXITraveli kirjaga buss on sadamas ja saame koti ära panna.

6.30              Kogunemine Tallinna reisisadama D-terminalis EXITravel piletite registreerimise kassas

7.30                Väljub uus laev  My Star Tallinnast

9.30                 Saabub laev Helsingisse
9.30-10.00     Suundume reisibussi.

Teel Tamperesse külastame kaunist Hämenlinna. Linnas asub kultuuri- ja konverentsikeskus Verkatehdas. Selles linnas on sündinud Jean Sibelius. Jalutame Sibeliuse pargis ja heidame pilgu tema sünnikodule.

Edasi sõidame Tamperesse, mis on elanike arvult suuruselt kolmas Soome linn. Linna rajas 1775. Rootsi kuningas Gustav III. Linnaõigused sai Tampere 1779.
Tampere asub Soome pealinnast Helsingist 170 km kaugusel. Seal elab 300 000 elanikku. Tampere asub Soome edelaosas, kahe järve vahel. Põhjast piirab seda Näsijärvi ja lõunast Pyhäjärvi. Tamperes on kokku 200 järve ja tiiki. Tampere on Helsingi järel tähtsuselt teine Soome tööstuslinn. Seal leidub metalli-, puidu-, paberi-, tekstiili-, ravimi- ja õmblustööstusi.
19. sajandil oli Tampere tuntud Soome suurima ja vanima tööstuskeskusena. Tamperes on varematel aegadel asunud kümneid jalatsivabrikuid. Tänapäevaks on jalatsitööstus peaaegu hääbunud. Soome esimene paberitehas rajati Tamperesse 1783.aastal ja Finlaysoni puuvillavabrik aastal 1829. Tamperes asub ka Nokia tootmis- ja tootearenduskeskus.
Linnas on kaks ülikooli: Tampere Ülikool ja Tampere Tehnikaülikool. Tampere Ülikool rajati algselt Helsingisse 1925.aastal. Seda tunti Rahvakõrgkooli nime all. Alles alates 1960.aastast asub see alles Tamperes. Ülikoolis on viis teaduskonda, kus õpib tänapäeval ligikaudu 40 000 üliõpilast. Tampere on ka paljude kunstnike meelislinn. Selle lähedal asub Kankaanpää kunstikool. Tampere kunstnikke ühendab Tampere Kunstnike Selts, mille eesotsas on olnud Tampere üks tuntumaid kunstitegelasi – Gabriel Engberg.
Tamperes on palju vaatamisväärsusi: Tampere toomkirik, raekoda, moodne Kaleva kirik. Siin asub üks Soome vanemaid teatreid, mis tegutseb alates 1904. aastast. Rahvusromantilises stiilis ehitatud Toomkirik valmis 1907. aastal. Pühakoja seinu katavad freskod, mille on maalinud kunstnik Hugo Simberg. Altari kõrval rõdul on kunstnik seinale maalinud “Haavatud ingli”,  mis maalina on Helsingi Ateneumi kunstimuuseumis üks soomlaste poolt armastatuimaid kunstiteoseid. Linnas asub üks viimaseid Leninile pühendatud muuseumitest.
Neile, kes eelistavad rahulikku puhkust, meeldivad Sorsapuisto, Näsinpuisto pargid järvede ääres. Need sobivad suurepäraselt piknikuks või lihtsalt looduses jalutamiseks.
Tampere on kuulus ka verivorsti poolest. Verivorste süüakse tavaliselt pohlamoosiga. Reisil Tamperesse ei tohiks soome toitu proovimata jätta. Soovitav on osta vorste Tammelantori või Laukontori turult. Palju on toite kalast, kohalikest marjadest ja lihast. Külastades Tamperet tasub proovida lohikeittot (lõhe, porrulaugu ja kartuli supp), kalakooki kalakukkot (rukkileib kalatäidisega), poronkäristyst (praetud hirveliha). Pärast õhtupoolset ringsõitu Tamperes ja vaatamisväärsuste külastamist saabume mugavasse linna keskuses asuvasse hotelli. Õhtul on igaühel võimalik avastada enda jaoks õhtune Tampere.

II päev

Hommikusöök hotellis.
Alustame  sõitu Turu poole. Teekonnal on võimalus imetleda kaunist ja omapärast Soomet. Turu on Soome vanim linn, asutatud 1229. Aastani 1812 oli Turu Soome pealinn. Turu linn sai alguse rootslaste kindlusest, mis ehitati käidavale kaubateele kohas, kus Aurajoki suubub Läänemerre. Paik asus mugava meresõidu kaugusel Stockholmist, sest veetee kulgeb peamiselt läbi saarestiku. Tuhat aastat tagasi oli see tähtis, sest laevad olid väikesed ja nende sõidukõlbulikkus jättis soovida. Ka tänapäeval toimub Turu ja Stockholmi vahel läbi Ahvenamaa tihe laevaliiklus. Turus elab umbes 180 000 inimest, mis teeb sellest Soome suuruselt viienda linna.
Turul on Soome kultuuriloos oluline roll: seal on Soome esimene koolklooster, haigla, kohus, Turu Akadeemia ja trükikoda.
1827. a oli linnas suur tulekahju, mille tagajärjel hävis enamik hoonetest (sealhulgas Toomkirik ja ülikooli raamatukogu). Tulekahjujärgse linnapildi kujundajaks sai arhitekt Carl Ludvig Engel.
Turu kindlus restaureeriti põhjalikult pärast 1941. aasta pommitamist ning avati 1961. a uuesti külastajatele. Toomkiriku põhjalik restaureerimine toimus aastatel 19231928. Linna tuntuimad vaatamisväärsused on nagu: Turu kindlus, Toomkirik ja muuseumlaev Suomen Joutsen. Euroopa kultuuripealinna aasta tõi kultuuri tänavatele ja sellest ajast on pärit ka Logomo. Vanasse tööstushoonesse rajatud kultuurikeskus asub raudtee- ja bussijaama lähedal. Restoran Logomo Kitchen on avatud hommikust õhtuni. Päeval oodatakse seal lõunastajaid, õhtul valitseb pidulikum õhkkond.
Turus toimub vilgas ööelu ja söögikohtade valik on suur. Siin leidub ohtralt toidu-, veini- ja viskibaare, ööklubisid ja muid meelelahutuspaiku. Restoranid tegutsevad endises pangahoones ja apteegis ning koguni vanas koolimajas. Pruulikoda-õllerestoran Koulu on omasuguste seas Soome suurim. Turu kesklinn on suurepärane ostlemiskoht, kus vana kaubahalli kõrvale on koondunud moodsaid kaubanduskeskusi ja põnevaid väiksemaid poode. Turu linnas on  tore niisama jalutada, põigata sisse mõnda õdusasse restorani või kohvikusse. Turu on väike, kena ja armas linnake, kus kõik on käe-jala ulatuses.
Külastame Turu naaberlinna Naantalit, mis on üks Soome vanimaid linnu. Asula tekkis keskajal birgitiinide kloostri juurde, linnaõigused sai 1443 aastal. Rikka ajalooga Naantali tähtsaim vaatamisväärsus on terviklikult säilinud vanalinn, Soome presidendi suvemaja Kultaranta ja Muumimaa. Pärastlõunal jõuame tagasi Helsingisse, kus teeme põneva linnaekskursiooni. Helsingis on säilinud üle 20 kultuuriajalooliselt tähelepanuväärse pargi. Näeme Kaivopuistot ehk Kaivarit, vanimat ja tuntumat linnaparki ja Esplanadi parki.
Sõidame läbi Senativäljaku, külastame Toomkirikut, Turuväljakut. Näeme juugendstiilis Havis Amanda pronkskuju, parlamendihoonet, presidendilossi, raudteejaama ja turistide poolt kõige enam külastatavat Templiväljaku kirikut. Eestlased tunnevad seda kirikut kuulsa kaljukirikuna, kuna see on ehitatud graniidikaljusse.

19.30               Väljub laev Mega Star Helsingist.

19.30-21.30   Õhtusöök koos jookidega laeva buffet´ restoranis (lisatasu eest)
21.30             Saabumine Tallinna.

Hind:  350.- eurot / Soodushind Nõmmele 313.- eurot (tasuda hiljemalt 8. maiks)

Hinnas sisaldub:
-eestikeelse giidi ja rühmajuhi teenus
-laevasõit suunal Tallinn-Helsingi-Tallinn
-bussiekskursioon Soomes
-ööbimine Rosendahli hotellis, kaheinimese tubades ja rikkalik hommikusöök,

-Hotellis on bassein ja saun. Avatud: 8:00–11:00 ja 16:00–22:00; saun avatud 18-22

– eestikeelsed ekskursioonid
– kütuse lisatasu

Lisatasu eest:
* tervise-ja reisitõrkekindlustus
* tasulised sissepääsud
* Soovi korral laevas  hommikusöök  19.- eurot ja

õhtusöök  29.- eurot. Hinnad etteteatamisel ja tasumisel. Laevas ostes on kallim.

Registreerimine riina.jogi@nomme.ee või telefonil 56944874