Nõmme Vaba Aja KeskusPäevakeskusedSündmusedLoodus- ja kultuurireis Baierimaa ja killuke Tirooli

Loodus- ja kultuurireis Baierimaa ja killuke Tirooli

Algusaeg: L, 29.06.2024 05:20

Lõpuaeg: R, 05.07.2024 00:05

Asukoht: Tallinna Lennujaam

Hind: 1199 eurot

Reisijuht Inno Joonas

Lõuna-Saksamaal pakub Baierimaa koos oma pealinna Müncheniga justkui piltpostkaardilt pärit looduslikku ilu. Kristallselged jõed ja järved, rahvuspargid, loodus- ja maastikukaitsealad, salapärased metsad ja päikselised nõlvad, metsik-romantilised mäed ja majesteetlikud Alpid. Kaunis loodus, tervislik õhk, rikas kultuur ja Baierimaa elustiil on omaette kaubamärk. Keskaegsed linnused ja linnad, kaunid lossid ja baroksed kirikud pakuvad Baierimaa metropoli kõrval selleks kõigeks ideaalse tausta. Baierimaa kombed ja südamlik külalislahkus on kogemist väärt. Saksamaa vanimat, aastal 1517 rajatud soolakaevandust Salzbergwerk Berchtesgaden, tasub külastada kõigil, kes sinnakanti satuvad. Soolakaevandus asub sügaval mäe sees ja on täis pikki tunneleid. Nende läbimisel aitab jalavaeva vähendada miniatuurne kaevurirong. Rongis istutakse pingil kaksiratsi, nagu hobuse seljas.
Kaevanduse kõige suuremat koobast kutsutakse Soolakatedraaliks (Salzkathedrale). Selle kõrgus on muljetavaldav ja võrdlus katedraaliga igati kohane. Kuulanud ära giidi jutu koopa ajaloo kohta, kustutakse tuled. Ruumi täidavad heli- ja valgusefektid, koopa kõrge lagi mõjub nüüd taevalaotusena. Vaatemäng on ülev ja mõjub kunstiteosena, ometi jutustab seegi lugu kaevanduse argipäevast. Põnevust lisab 40 meetri pikkune puidust liugtee, mis viib külastaja ülemiselt platvormilt koopa põhja. Sõit sellel on närvekõditav ja uskumatult kiire. On olemas ka alternatiiv treppide näol, kuid enamik eelistab siiski kiiret sõitu rahulikule kulgemisele. Teises suuremas saalis asub 150 meetrit sügav Peegeljärv (Spiegelsee), mis on tekkinud soola töötlemise käigus. Maa-alune järv ületatakse parvega. Seda sõitu saadab Austria helilooja Peter Wolfi loodud muusika, mis on kui ood soolakristallidele. Põnevaid ruume, interaktiivseid eksponaate on kaevanduses küllaga. Selle kõige juures ära unusta kõige lihtsamat, katsuda käikude seinu, mis jätavad kätele soolase kihi. Saksamaa kõige puhtama veega Kuningate järve (Königssee) asub 600 meetri kõrgusel merepinnast, kaljuste mägede kindlas haardes, suurem osa kaldast on järsk ja ligipääsmatu. Selleks, et järve kaldal jalutada, tuleb läbi teha paadiretk, edasi-tagasi sõit kestab veidi üle tunni. Mugav on sõita elektripaadiga, mis viib külastajad ühele laugemale kaldaosale. Siin asuvad Püha Bartholomeuse kirik (St. Bartholomä) ja endine kuninglik suveresidents, mis nüüd töötab kohvikuna. Kohvikust saab muu hulgas osta siitsamast järvest püütud ja värskelt suitsutatud kala. Elektripaadid, mis turiste järvel sõidutavad, liiguvad nii vaikselt, et võib kuulda lainete loksumist vastu paadikeret ja muidugi linnulaulu. Sel sõidul kuuleb aga veel teisigi hääli, kui katuseluugid avatakse ja giid tõstab suule trompeti. Kõlab lühike fraas ja mäed kordavad seda kajana, uuesti trompet ja taas kaja seda kordamas. Kõik on täiuslikkuseni lihvitud, fraasipikkus, pausid ja kaja ning kokku saab kauni, Alpide mitmekülgset ilu ilmestava meloodia.
Seekordsel reisil põikame sisse ka Austriasse ning veedame päeva Saltzachi jõe kaldal asuvas Mozarti sünnilinnas – Salzburgis.

1.PÄEV

Lend Tallinn-Riia-München.

Kell 05.20 kogunemine Tallina Lennujaamas.

Kell 07.20 väljub lend Tallinn – München.

Kell 08.50 (kohalik aeg) saabume Münchenisse.

München – tuntud kultuuri-ja meelelahutuslinn. Peale saabumist jalutuskäik linnas:  Dom (Frauenkirche), uue ja vana Raekojaga Marienplatz,  Odeonsplatz (teatiinide kirik, residents).

Nymphenburgi lossi külastus. Baieri kuurvürstide ja kuningate suveresidents. Jalutuskäik lossi aias, mis on inglise stiilis maapark oma kanalite, kaskaadide, sildade ja kujukestega.

Lisatasu lossi sissepääsu eest 19 eurot.

Soovijatel võimalus sõita kanalitel gondliga. Pärastlõunal jätkame reisi Ulmi, kus ka ööbime.

2.PÄEV
Ulm – on linn Baden – Würtenbergi liidumaal, mis asub Doonau jõe kaldal. Ulmi toomkirik on maailma kõrgeim kirik, mille tornitipp asub maapinnast 161,53m kõrgusel. Jalutuskäik linnas, peamised vaatamisväärsused ja toomkiriku  külastus.

Teekond jätkub saarelinna Lindausse, mida kutsutakse Bodensee pärliks. Lindau vanalinn asub Bodeni järves oleval 68 hektari suurusel Lindau saarel. Ööbimine Bregenzi piirkonnas.

3.PÄEV
Sõidame laevaga Mainau saarele. Saarele sõit laevaga ja saare külastusLisatasu – 42 eurot

Saar on tuntud ka Lillesaare nime all. Aastal 1853 muutis Badeni suurhertsog Friedrich terve saare lilleaiaks. Seda ümbritseb 1739. aastst 46 kaunist barokset lossi, mille manikeks on perekond Bernadotte. Ööbimine Bregenzi piirkonnas.

4.PÄEV
Jätkame teekonda Breitachklammi, mis on erakordne looduselamus kõigile. Kesk-Euroopa sügavaimas kanjonis toimub 2 – 2,5 tunnine matk, mis on jõukohane kõigile.Riietus sportlik.

Lisatasu – pileti hind 10 eurot.

Kes ei soovi, võib kõndida lühema maa ja mõnusalt veeta aega.

Päeva teises pooles külastame Swarovski kristallimaailma. Keskus avati 1995. a., mis asub Austria Tiroolis Wattensi linnas. Swarovski Kristallwelten on André Helleri loodud elamusatraktsioon kristallklaasi tootja Swarovski jaoks. See koosneb pargist, kunstimuuseumist, kauplusest ja restoranist

Lisatasu pileti hind 21 eurot.

Ööbimine St Johannis.

5.PÄEV
Berchtesgadeni Rahvuspark.

Teekond viib meid maa alla – külastame Berchtesgadeni soolakaevandust. Muljetavaldav 1400 m  reis  rongiga soolamäe sisemusse.

Lisatasu pileti hind 24 eurot.

Reisime idüllilise Königssee äärde. Teeme laevasõidu kristallselge, smaragd-rohelise veega järvel ja naudime kauneid vaateid ning kuulame laevajuhi pasunapuhumisest tekkinud kaja imelisi helisid. Königsee  pikkus on 8 km, laius 1,2 km, sügavus 192 m. Laevasõit toimub elektri jõul töötavate paatidega, mis on keskkonnasõbralikud, kus saab vaikust ja helisid nautida. Enne paadile minekut on võimalik teha 30 minutine ringkäik. St. Bartholomas,

Lisatasu pileti hind 24 eurot. Õhtul on vaba aeg Salzburgis. Ööbimine Salzburgis

6.PÄEV   Teeme päevase ringsõidu Salzburgi ümbruses. Külastame St Gilgenit, mis on lausa jumalik koht ja asub Wolfgansee loodeosas. Tegemist on väikese ja armas linnakesega, kus elab umbes 4000 elanikku. Linna teevad eriliseks traditsiooniliste maalingutega kaetud majakesed, palju kauneid lilli rõdukastides ja imelised vaated Alpidele. Soovi korral viib meid mäele tõstuk.Lisatasu tõstuki hind 45,- eurot.
Edasi sõidame Bad Ichli, mis oli keiser Franz Joseph I suveresidents alates aastast 1849. Keiser veetis seal ligi 82 suve ja tähistas ka oma 81 sünnipäeva. Linn on valitud 2024 aasta üheks kultuuripealinnaks (Tartu ja Norras asuva Bodø kõrval)!
Võimalusel külastame ka Hallstadti, mis on suur turismimagnet ning UNSECO maailmapärandi kaitse alla kuuluv linnake. Linn asub väga kauni järve ääres. Kitsastel tänavatel on tore jalutada ning piiluda vanade majade aedadesse ning jälgida kohalike toimetamisi. Ööbimine  Salzburgis.

7.PÄEV
Veedame päeva Salzachi jõe kaldal asuvas Mozarti sünnilinnas – Salzburgis. Jalutame vanalinnas ja vaatame raekoda, Vana turgu, Toomväljakut ja Salzburgi katedraali, residentsi väljakut ja residentsi ning imekaunist Mirabelli aeda.
Lõuna paiku hakkame sõitma Münchenisse.

Kell 19.25 lend München-Riia-Tallinn (München-Riia 19.25-22.30; Riia-München 23.15 – 00.05)
Kell 00.05 saabumine Tallinna.

ERIHIND 1199 eurot.

Hind sisaldab:
* Eestikeelse giidi ja rühmajuhi teenused
* Lennupiletid edasi-tagasi
* Mugava reisibussi kogu reisi vältel
* Ekskursioonid

* Majutuse 2-kohalises toas
* Hommikusöögid hotellides

Lisatasu eest:
* Sissepääsupiletid tasulistesse kohtadesse (muuseumid, mäekuru jne)
* Tervise- ja reisitõrkekindlustus
* Majutuse 1-kohalises toas 390,-

Soovitame teha reisitõrkekindlustuse, mis garanteerib reisijale hüvitise reisist mõjuva takistuse tõttu loobudes.

NB! Programmis võib reisikorraldajast mitteolenevalt esineda mõningaid muudatusi.

 

Registreerimine riina.jogi@nomme.ee telefonil 6723125 või kabinetis 108

Reisi kogu maksumus tasuda hiljemalt 9. maiks  Nõmme Vaba Aja Keskusesse.

 

Rävala 8, Tallinn; tel 620 7676
info@seeniorid.ee